Samen werken aan het behoud en de ontwikkeling van de landschappelijke en culturele waarden van ons Drents agrarisch erfgoed

Boeiende lezing Theo Spek tijdens lancering stichting Drents Agrarisch Erfgoed

Agenda

Vakbeurs Monument, 17 t/m 19 mei in Den Bosch

Van dinsdag 17 tot en met donderdag 19 mei 2022 beleeft de vakbeurs MONUMENT haar tweede editie, met een uitgebreid programma en extra aandacht voor de historische boerderijen.  Op woensdag 18 mei zijn er van  Agrarisch Erfgoed Nederland, het Boerderijenfonds en de Stichting de Brabantse Boerderij een paar interessante presentaties op het gebied van agrarisch erfgoed.

  • Boerderijen hebben de toekomst: het Boerderijenfonds toegelicht door Gitta op den Akker.
  • Gebiedsbiografie: een presentatie van de Erfgoedacademie onder andere over agrarisch erfgoed.
  • Historische boerderijen in Brabant: Otte Strouken en Pedro Schamp over het manifest Brabants Landelijk Erfgoed.
  • Duurzaamheid en praktijk: met onder andere Bob van Wely over de verduurzaming van zijn boerderij in Friesland (AEN en BOEi).

Locatie: Brabanthallen Den Bosch. Standnummer: 07.A040.

Voor meer informatie klik hier!

Het Boerderijenfonds organiseert online informatieavond Verduurzaming 2 maart 2022

Het Boerderijenfonds organiseert op 2 maart aanstaande van 19.30- 20.30 een online TEAMS-informatieavond over verduurzaming in monumenten. We doen dit aan de hand van één concrete casus, de Adelaerthoeve in Arnhem.

De Adelaerthoeve is een voormalige, in 1947 tot boerderij omgebouwde, vliegtuig-hangaar uit de Tweede Wereldoorlog, als onderdeel van Fliegerhorst Deelen. Het rijksmonument wordt herbestemd tot boetiekhotel met ruimte voor publieke activiteiten. Als onderdeel daarvan worden verduurzamingsmaatregelen getroffen. Een deel daarvan is reeds uitgevoerd, en een deel bevindt zich nog in de planfase. Een mooi moment dus om met de eigenaar, Senol Türkel, in gesprek te gaan en van zijn ervaringen te leren.

Gespreksleider van de avond is Jill Vervoort, expert verduurzaming bij De Groene Grachten. Tevens lid van de beoordelingscommissie van het Boerderijenfonds. Zij gaat in gesprek met de eigenaar van de Adelaerthoeve over het proces wat doorlopen werd. Daarin werd onderzocht welke vakdisciplines ingeschakeld moeten worden, welke verduurzamingsmaatregelen er mogelijk zijn en wat de rol van de overheid is. Tijdens het gesprek worden ook de gekozen maatregelen belicht.

De bijeenkomst is interessant voor boerderij eigenaren die meer willen weten over de mogelijkheden voor verduurzaming van hun pand. Tijdens het gesprek is er voor deelnemers gelegenheid om vragen te stellen.

Gezien het karakter van de bijeenkomst is er ruimte voor maximaal 20 deelnemers.

Gegevens:

–       Het gesprek vindt plaats via TEAMS

–       Tijdstip: 2 maart 2022, van 19.30-20.30. Inloggen om 19.15

Aanmelden kan via een mail naar bureau@boerderijenfonds.nl

onder vermelding van uw naam en uw emailadres.

U ontvangt dan een paar dagen voor de informatieavond een TEAMS-link voor de bijeenkomst.