Samen werken aan het behoud en de ontwikkeling van de landschappelijke en culturele waarden van ons Drents agrarisch erfgoed

Vragen over Drents Agrarisch Erfgoed?

Projecten

Werkgroep Gebouwd en Landschappelijk Agrarisch Erfgoed

Deze werkgroep houdt zich in brede zin bezig met de zorg voor het agrarisch erfgoed. Zo organiseert de werkgroep bijeenkomsten over verduurzaming van agrarische bebouwing. Echter, de werkgroep richt zich voornamelijk op planvorming en ruimtelijke ordening. Vaak komt informatie binnen van bezorgde particulieren over plannen (sloop, woningbouw, landschap) in hun omgeving. Ook volgt de werkgroep aankondigingen van planvorming bij gemeenten en provincie.

Waar zich plannen aandienen die volgens het DAE gestopt, bijgestuurd of juist gestimuleerd moeten worden intervenieert het DAE waar mogelijk in een vroeg stadium. Hierin trekt het DAE zoveel mogelijk samen op met andere erfgoedpartners zoals Erfgoedverening Heemschut en de Natuur en Milieu Federatie Drenthe.

Hieronder volgen enkele voorbeelden van dergelijke belangenbehartiging.

  1. Pleidooi bij gemeente Coevorden om oude boerderij woonbestemming te geven (dec. 2022)
    Het betrof hier een historische boerderij in Dalen met agrarische bestemming zonder woonbestemming. Doel van de interventie was om sloop tegen te gaan en restauratie (en dus behoud) mogelijk te maken.

    DAE Brief Coevorden – (Achterloo 8, Dalen) 2022-12-08

  2. Steunbetuiging bij boerderijenfonds voor subsidieaanvraag (juli 2023)
    Het betrof hier een (succesvolle) steunbetuiging aan een subsidieaanvraag van Stichting Bosch en Vaart, t.b.v. de restauratie en herbestemming van een monumentale boerderij in Eesinge.

    DAE brief – Boerderijenfonds (Eesinge) 2023-07-31

  3. Zienswijzes bij gemeente Midden-Drenthe m.b.t. Eursinge (sep. 2023 en jan. 2024)
    Het betrof hier reacties tegen in de ogen van het DAE ongewenste nieuwbouwplannen aan de rand van de es Eursinge bij Westerbork. Hierin is samen opgetrokken met NMF Drenthe en Heemschut Drenthe.

    DAE brief – Eursinge 2023-09-08
    DAE zienswijze – Eursinge 2024-01-31

  4. Brief aan gemeente Borger-Odoorn m.b.t. Oud-Valthe (april 2024)
    Het betrof hier de vraag om af te zien van plannen voor ingrijpende nieuwbouw op de es van Oud-Valthe, om het beeldbepalende karakter van deze plek te behouden. Vervolgens heeft het DAE ter plekke met de projectontwikkelaar overlegd en kennis genomen van zijn aangepaste plannen, waarna het DAE in september 2024 samen met Heemschut Drenthe haar zorgen en inzichten op papier heeft gezet en gedeeld met projectontwikkelaar, eigenaar en de gemeente Borger-Odoorn.

    DAE brief – Oud Valthe 2024-04-04
    DAE brief – Oud Valthe 2024-09-30

  5. Brief aan gemeente De Wolden m.b.t. plannen windmolens bij Ruinerwold (sep. 2024)
    Het betrof hier initiële plannen van de gemeente om ca. 250 m hoge windmolens te plaatsen bij Ruinerwold, om tegemoet te komen aan haar energieopgave. Het DAE heeft hierop in een eerste reactie kenbaar gemaakt dat uit de beschikbare informatie blijkt dat de bijzondere erfgoedwaarden die hier dreigen aangetast te worden onterecht slechts als “beperkt belemmerend” in de afweging meegenomen waren.

    DAE brief – Ruinerwold windmolens 2024-09-24

Werkgroep fietsroutes door het Drents agrarisch cultuurlandschap

Ongeveer 20 jaar geleden zijn door de toenmalige Werkgroep Boerenerven Drenthe binnen Het Drentse Lanschap (HDL) zes zeer fraai uitgevoerde folders gemaakt, elk voor een verschillende fietsroute in Drenthe, met routebeschrijvingen, achtergrondinformatie en foto’s van karakteristieke boerderijen en kenmerkende landschapselementen. Het betreft fietsroutes van elk ca. 40 km, verspreid door de hele provincie. De routes zijn destijds uitgezet in:

  • het beekdallandschap van Noord-Drenthe (rondje Zeijen-Eelde)
  • het veenkoloniale landschap (rondje Borger-Valthe)
  • het esdorpenlandschap van Midden-Drenthe (rondje Orvelte-Drijber)
  • het kolonielandschap van Zuidwest-Drenthe (rondje Diever-Wilhelminaoord)
  • het landschap ten noorden van de Reest (rondje Zuidwolde-Meeuwenveen)
  • het landschap van Zuidoost-Drenthe met de Hondsrug, veenkoloniën en Schoonebeekerdiep (rondje Emmen-Schoonebeek- Roswinkel).

Deze routes zijn door de werkgroep inmiddels goeddeels nagefietst. De routes worden momenteel geactualiseerd en aangesloten op het netwerk van fietsknooppunten. Vervolgens zullen ze gedigitaliseerd worden en zullen nieuwe folders worden gemaakt. Wij zijn nog op zoek naar meer vrijwilligers voor deze werkgroep.

Werkgroep Drentse Markestenen terug op de plek

Het DAE werkt binnen deze werkgroep samen met de Vereniging Drentse Boermarken (VDB).

Tezamen is in 2022 een druk bezocht symposium over markestenen georganiseerd in Gees, waarbij een oude markesteen op de grens tussen de boermarken Gees en Zwinderen teruggeplaatst en onthuld is. Er wordt sindsdien gewerkt aan vervolgprojecten waarbij meer oude markegrenzen (markestenen en landschapselementen) in Drenthe hersteld, teruggeplaatst en/of beter zichtbaar gemaakt worden.

Werkgroep (her)uitgave boek Drentse Boerenerven en tuinen

Dit boek, ook wel bekend als het boek van Harry de Vroome, is in 1996 uitgegeven. Het is inmiddels uitverkocht.

In gesprekken die het DAE met diverse organisaties en personen heeft gevoerd bleek de interesse in het boek nog steeds erg groot. De bedoeling is dat er een heruitgave van het boek komt, waar nodig gewijzigd en aangevuld met nieuwe inzichten maar ook met nieuwe thema’s die zich richten op bijvoorbeeld de energietransitie. Een redactieteam is gevormd maar financiering van de heruitgave is vooralsnog een struikelblok; naar oplossingen wordt gezocht.

Op dit moment zijn er geen vrijwilligers nodig. Zodra er meer duidelijkheid komt over de financieringsmogelijkheden zal blijken of er nog nieuwe vrijwilligers nodig zijn. Wij houden u op de hoogte.

Werkgroep boerderijen, keuterijen, schuren en stookhokken

In Drenthe tref je in de dorpen en landschappen nog veel authentiek bebouwd agrarisch erfgoed. Boerderijen, keuterijen, schuren en stookhokken uit diverse tijdslagen van onze geschiedenis met hun eigen kenmerken zijn beeldbepalende elementen in het landschap. Bij de restauratie of verbouwing van dergelijke objecten is vaak specifieke kennis nodig en is het voor de bewoners niet altijd gemakkelijk om erachter te komen waar deze kennis te halen is. Deze werkgroep wil hier graag met advies in ondersteunen. Op dit moment zoeken wij nog extra vrijwilligers voor deze werkgroep.

Werkgroep Boerenerven Drenthe

Deze werkgroep organiseert excursies en cursussen en geeft waar mogelijk advies aan particulieren. De werkgroep onderzoekt momenteel of het mogelijk is om, samen met Landschapsbeheer Drenthe, een loketfunctie op te richten waartoe particulieren zich kunnen richten voor tips en adviezen over de inrichting van hun erf/tuin. We zijn nog op zoek naar nieuwe vrijwilligers.

Achtergrond

De werkgroep is de opvolger van een eerdere Werkgroep Boerenerven Drenthe binnen Het Drentse Landschap (HDL). Deze HDL werkgroep is een aantal jaren geleden opgehouden te bestaan. Deze HDL werkgroep was opgericht in de jaren 1980, met als reden dat steeds meer oude Drentse boerderijen niet meer in bedrijf bleven als boerenbedrijf maar bewoond werden door particulieren: nieuwe bewoners brachten de boerderijen vaak terug in oude staat, terwijl veel tuinen juist gemoderniseerd werden – iets wat volgens de oprichters van deze werkgroep een te groot contrast vormde met het landschap en het oorspronkelijk dorpsgezicht. Dit kon ook anders, was de gedachte.

In 2004 heeft deze werkgroep voor al haar inspanningen om boerenerven op een historisch verantwoorde manier in te laten passen in het ingetogen en sobere Drentse landschap, de Harry de Vroome Penning in ontvangst mogen nemen.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u de volgende brochures downloaden.

Brochure Werkgroep Boerenerven Drenthe: Boerenerven

Brochure Werkgroep Boerenerven Drenthe: Stookhok

Werkgroep Fotoarchief Agrarisch Erfgoed Drenthe

Doel van deze werkgroep is het verzamelen en digitaal vastleggen van Drents Agrarisch Erfgoed in de vorm van een fotarchief/beeldbank. Daartoe doet de werkgroep oproepen voor (historische) foto’s/dia’s, organiseert zij bijeenkomsten en werkt zij samen met andere organisaties waar raakvlakken mee zijn en die actief van beeldmateriaal gebruik maken zoals Drents Archief, Landschapsbeheer Drenthe, Natuurorganisaties etc.. Ook gaat de werkgroep op zoek naar relevant fotomateriaal in andere collecties.

Op dit moment zijn wij op zoek naar vrijwilligers om deze werkgroep gestalte te geven en op te richten. Gedacht wordt aan een werkgroep van 3-5 personen, waarbij vanzelfsprekend enige kennis van fotografie en/of archivering van belang is, evenals affiniteit met agrarisch erfgoed.